“הזהב הנוזלי” – משמן סיכה למוצר מועדף בתעשיית הקוסמטיקה העולמית
כבר בדרך לקיבוץ חצרים, אי אפשר לפספס את שורות שיחי החוחובה הגדולים משני צידי הכביש, הצובעים את המדבר בירוק.
חוחובה (שם מדעי: Simmondsia chinensis; שם עממי: Jojoba) הוא שיח שמוצאו ממדבריות סונורה ומוהאבי בצפון מקסיקו ודרום ארצות הברית.
הגידולים הראשונים של החוחובה הגיעו לארץ בשנות השישים, כאשר חוקרים ישראלים הביאו מדרום אמריקה את השתילים לצורך גידול מדברי.
הכל החל מתוך ניסיון של חברת “דלק” לבדוק את שמן החוחובה כחומר סיכה למנועי סילון.
לאחר כמה שנים הם ראו שאין לשמן החוחובה עליונות על שמני סיכה אחרים, וירדו מהרעיון.
כאן, נכנס לתמונה קיבוץ חצרים אשר רכש את הגידולים והידע שהצטבר עד אז.
בשלב הזה, המטרה הוחלפה והמיקוד היה במציאת חלופה לשמן לווייתנים, חלופה שתהיה זולה יותר ואינה כרוכה באכזריות של ציד לווייתנים.
קיבוץ חצרים החל לגדל את צמחי החוחובה ב- 1990. השילוב בין אקלים מדברי והידע החקלאי והאגרוטכני האדיר שנצבר בקיבוץ במרוצת השנים בזכות פעילותה של חברת “נטפים” אשר הוקמה ופועלת בקיבוץ משנת 1965 הפכו את ענף החוחובה לענף משגשג שלא מפסיק לגדול.
כיום יש לקיבוץ כ-3,000 דונם נטועים של חוחובה, בעלי תנאים אופטימליים להביא את הגידול להישגים מצוינים ולהנבת גרעינים רבים.
רק לשם ההשוואה: בארגנטינה מגדלים חוחובה על 30 אלף דונם, בארצות הברית 10,000 דונם ובפרו 5,000 דונם. היתרון היחסי של ישראל הוא שיטות הגידול, הקטיף ומיצוי השמן.
בחוחובה ישראל מצליחים להגיע ליבולים של פי שלושה וארבעה ביחס למדינות אחרות, ובתחום מיצוי השמן מגיעים לעשרה אחוזים יותר מאשר מדינות אחרות בעולם.
תוסיפו לכך את הרצון לטיפוח הקיימות ואפס פסולת, ותקבלו מפעל חדיש הפועל באמצעות חשמל המופק מגזי הפסולת המוטמנת באתר דודאים, שיחים המושקים באמצעות טפטפות על ידי מים אפורים וניצול הפסולת שאחרי המיצוי, הפולפה, שאותה מפזרים בבורות הרטובים של הרפת כחומר סופג, ולאחר מכן משתמשים בתערובת הזו להכנת קומפוסט”.
גלגולו של גרעין
הטרקטורים עוברים בשורות האינסופיות, ואחרי ריכוז הגרעינים היבשים על הקרקע למרכז הערוגה הם מועברים למיכלים ומשם למתקנים החדשים בקיבוץ. שם עוברים הגרעינים שטיפה, ייבוש, גריסה, סחיטה והפרדה לפולפה (פסולת הפרי) ולסחיטה נוספת של הפולפה. בסופו של התהליך מופק השמן. הוא מסונן, מאוחסן, ושוב עובר סינון עדין, עד לשיווק בחביות המלאות בשמן חוחובה, הנחשב לאחד האיכותיים בעולם.
כל ייצור השמן מיועד לתעשיית הקוסמטיקה ובעיקר לתעשייה הקוסמטיקה העולמית, עם נתונים מדהימים של 99% ייצוא ו- 1% מכירה לשוק המקומי הישראלי.
שמן החוחובה משולב במוצרים כמו שמפו, קרמים וסבונים.
תכונותיו הייחודיות של השמן
ייחודו של שמן החוחובה הוא בכך שיש בו שרשרות ישרות ארוכות ביותר (C40-C46) של אסטר ללא טריגליצרידים, מה שהופך אותו דומה יותר בתכונותיו לשומן העור מאשר שמנים צמחיים אחרים.
שמן החוחובה אינו שמן, אלא שעווה נוזלית אשר עמידה מאד בפני חמצון ונשמרת היטב לשנים רבות.
שמן החוחובה ידוע כמוצר טהור, ללא מרכיבים אלרגיים, בעל הרכב כמעט זהה לשמן לווייתנים ולכן הוא מהווה תחליף מושלם בתעשיית הקוסמטיקה.
זהו שמן המועדף לטיפול בעור הפנים, עור הקרקפת והלחיים. הוא משמש לרוב כחומר לחות בקרמים ואף כשמן נשא נפוץ לבשמים.
עם המגמה הגוברת לשימוש בחומרים טבעיים בעולם הופך השמן להיות אחד המובילים במוצרים קוסמטיים רבים.
לסיכום ניתן לומר, כי כיום מוביל קיבוץ חצרים את שוק החוחובה העולמי בעזרת שיטות גידול ייחודיות, מפעל הפקת שמן חדשני ותהליך איסוף מכני ייחודי. כל אלה הביאו את קיבוץ חצרים להוות כ-40% משוק החוחובה העולמי! ולייצר שמן חוחובה טבעי אשר עומד בתקני האיכות הגבוהים ביותר בתחום הקוסמטיקה.
אין ספק שקיבוץ חצרים מביא לעולם בשורה קוסמטית, טבעית וירוקה אשר משמשים לכולנו מקור לגאווה ישראלית.
תודות
אנו רוצים להודות לכל האנשים היקרים בחוחובה ישראל וב- חוחובה חצרים – Jojoba Hatzerim אשר תרמו להצלחת הסיור המלמד והמקצועי.
תודה מיוחדת למנכ”ל חוחובה ישראל מר יזהר אילת, על הליווי האישי והצמוד וההדרכה המעולה.