סבון בעבודת יד

פינת המומחה – זמן ההבשלה

זמן הבשלת הסבון

כאשר מדברים על הבשלה, מדברים על תהליך של שינוי, שבסופו האובייקט הופך להיות מוכן לשימוש ו/או משתפר בתכונותיו. אז מה קורה לסבון ואיך הוא הופך לבשל? כמה זמן זה נמשך ואם יש סטנדרט אחיד לזמן הבשלת הסבונים?

הבשלת הסבון מתחילה ברגע שמוזגים את הסבון לתבנית, מדובר במספר תהליכים שמתרחשים עם הזמן, חלקם בו זמנית:

  • סיום הסיבון (saponification)
  • התאיידות המים (water evaporation)
  • התגבשות (crystallization) ועליה בקשיחות
  • ירידה בבסיסיות (pH)
  • עליה בכמות הגליצרין (יחסית למשקל הסבון)

סיום הסיבון

התהליך מתחיל ברגע המפגש בין סודה קאוסטית ושמנים:

שמן + 3 סודה קאוסטית = 3 סבון + גליצרין

בשיטה החמה, התהליך מסתיים תוך מספר דקות עד שעתיים – שלוש מהמפגש. בשיטה הקרה 75% ממנו מסתיימים בשעה הראשונה מהמזיגה ו99.9% – 24 שעות לאחר המפגש. יש לציין, שחומצות שומן רוויות, בשל מבנה המולקולרי שלהן, נכנסות ראשונות לתהליך, הן בשיטה הקרה והן בחמה. זה מסביר “טרייס” (trace, עקבות) מהיר יותר בתערובות עם אחוז גבוה של חומצות השומן הרוויות.

תהליך הסיבון

התאיידות המים

כמו שצויין בנוסחה בסעיף הקודם, מים כלל לא נכנסים לתהליך הסיבון. מים הם המתווך בין סודה קאוסטית לשמנים. המים מתאדים מהסבון לאחר מזיגה וחיתוך, עד שאחוז המים בסבון משתווה לאחוז הלחות בסביבה – נקודת האיזון, שיווי משקל – Equilibrium. לתהליך זה יש ביטוי מובהק – הסבון יורד במשקל (כ10%). חום הסביבה משפיע על מהירות תהליך זה. באזורים ובעונות שיש להם לחות גבוהה, הסבון יהיה לח יותר, ולהיפך. מחקרים מראים, שסבונים עם אחוזי מים גבוהים מגיעים תוך שבועיים לאותה כמות המים בסבון, לעומת יומיים בסבונים עם אחוזי מים נמוכים במתכון.

התגבשות

כן, כן, כמו לכל חומר ביקום, גם לסבון יש מבנה תלת מיימדי – 3D. ההתגבשות מתחילה בשלב הג’ל וממשיכה לאורך שבועות וחודשים (במיוחד בסבון 100% שמן זית). כאשר המים עוזבים את הסבון, קשר בין מולקולות שונות בתוכו מתחיל להתחזק. וגביש הסבון נהיה יציב יותר. הסבון נהיה קשה יותר. מהירות התהליך ותכונות הגביש תלויות בחומצות השומן שהפכו לסבון והיא שונה בין סבונים שונים.

ירידה בבסיסיות

Acidification זה עוד תהליך שמתרחש בזמן הבשלת הסבון. סודה קאוסטית היא בסיס קיצוני (pH 13), חומצות (!) שומן הן חומצות חלשות מאוד (pH 3-4-5). לאחר המפגש ביניהם הpH הסופי הוא באמצע –  8 – 9. אך, יש עוד חומצה שנמצאת בסביבה – האוויר. הוא בעל חומציות נמוכה גם כן.

CO2 + H2O = HCO3

כך, למשל, נוצרת סודה אש, מתגובה של הסודה שבסבון עם החומצה שבאוויר.

הסבון ממשיך בתגובה זו לאורך הזמן ועם הזמן רמת הpH  שלו יורדת עוד, ואז הסבון נהיה עדין יותר.

עליה בכמות הגליצרין (ליחידת סבון)

עם עזיבת המים, כל החומרים נמסי מים, נשארים בגביש הסבון והופכים להיות מרוכזים יותר, כולל גליצרין. זה מתבטא בכך שעם הזמן, הסבון נהיה עדין יותר.

מכל הנכתב להלן, ניתן להגיע למסקנה, שאין תשובה חד משמעית, כמה זמן סבון צריך להבשיל. זה תלוי בהרכב חומצות השומן, שיטת העבודה (חמה/קרה), כמות המים במתכון, לחות וחום בסביבת הייבוש ועוד גורמים נוספים. מחקרית, מצאו שזמן הבשלה מינימלי לסבון בשיטה קרה עם 30% מים במתכון הוא 3 שבועות. כל המקורות ממליצים על זמן הבשלה ארוך ככל האפשר על מנת לקבל סבון טוב יותר.

מעניין לדעת, מהו זמן הבשלה של הסבונים שלכם? למה? האם הוא כזה כי אמרו לכם או שמתם לב על שינוי בטיב הסבון עם שינוי בזמן ההבשלה?

תודה רבה והמשך יום מקסים!

כתיבת תגובה