הוראות בטיחות בהכנת סבונים

הכנה של סבון היא אומנות נפלאה, אבל חשוב לזכור שאנחנו עושים שימוש בחומרים כימיים ששימוש לא נכון בהם עלול לגרום לריאקציה או לנזק גופני או לרכוש. כתבנו לכם מספר הוראות בטיחות בסיסיות ואנחנו ממליצים בחום להדפיס אותם או לשמור אותם במקום נגיש, לא משנה כמה אתם מנוסים בהכנת סבונים.

אביזרי הגנה: 

בגדים ארוכים, נעליים סגורות וכפפות כדי להגן על עור הגוף ומשקפי בטיחות כדי להגן על העיניים.

השתמשו במסיכת אבק אטומה היטב בזמן הוספת הסודה למים, או בצעו פעולה זו במקום מאוורר היטב (מתחת למנדף פועל או בחוץ).

סביבת עבודה: 

  1. הכינו סבונים רק כשהסביבה נקייה מהסחות דעת כולל חיות מחמד, ילדים ובני משפחה אחרים.
  2. דאגו לשולחן או שטח עבודה נקי ומסודר
  3. ודאו שאתם עובדים בקרבת מים זורמים, מומלץ לערבב את המים והסודה בתוך כיור, במיוחד אם מוסיפים תוספות שונות אל תמיסת הסודה (לדוגמה חלבים או מיצים), למקרה שתיווצר ריאקציה.
  4. מומלץ להכין תיק עזרה ראשונה הכולל בקבוק לשטיפת עיניים.

אחסון: 

  1. אחסנו את הסודה הקאוסטית במקום בטוח (ונעול אם יש לך ילדים) 
  2. אחסנו את הסודה הקאוסטית במיכל אטום ללחות, במידה והמיכל לא אטום היטב, הלחות מהאוויר תגרום להפעלת הסודה הקאסטית וסדיקת המיכל כתוצאה מכך.
  3. אנחנו ממליצים להשתמש בסודה קאוסטית המיועדת לקוסמטיקה ולא לסודה קאוסטית הנמכרת בטמבוריה.

תהליך ההכנה: 

  1. הוסיפו תמיד את הסודה הקאוסטית למים – לעולם לא את המים לסודה הקאוסטית.
  2. יש להקפיד לערבב את הסודה הקאוסטית עם המים במקום מאוורר היטב מכיוון שמשתחררים אדים בעת הערבוב. 
  3. אין להפנות את הפנים ישירות מעל תמיסת הסודה הקאוסטית בזמן שהיא מתאדה. יש לסובב את הראש הצידה ולהישען אחורה תוך כדי ערבוב.
  4. לאחר ערבוב הפאזות והכנת הסבון, המסה הנוזלית נמצאת בריאקציה עד שהיא מתקשה. אין לגעת בה בעור חשוף – גם בשלב זו עלולות להיווצר כוויות! אין לגעת בשמנים אתריים או שמני ריח ללא כפפות. במקרה ונוצר גירוי עם שמני הריח יש לשטוף היטב את המקום במים, ניתן להשתמש בויטמים E כדי לנטרל את הגירוי.
  5. בסיום הכנת הסבון רצוי לנגב את כלי העבודה עם מגבת או נייר סופג על מנת למנוע שקיעת חומרים בצנרת הגורמים בסופו של דבר לסתימתה. גם בשלב זה יש ללבוש אמצעי מיגון!

במקרה חירום:

  1. במידה ותמיסת הסודה הקאוסטית נוגעת בעור, שטפו בהרבה מים קרים.
  2. במידה ותמיסת הסודה הקאוסטית נוגעת בעיניים, שטפו במים וצרו קשר עם בקרת רעלים או פנו לטיפול דחוף או לחדר מיון מכיוון שסודה קאוסטית יכולה לגרום לנזק קבוע. הרכיבו משקפי מגן!
  3. אם תמיסת הסודה הקאוסטית נשפכת על משטח, ניתן לרסס בתמיסת חומץ ולשטוף או לנגב עם מים. חומץ מגיב עם סודה קאוטסטית, והופך אותו לנייטרלי.
  4. לעולם אל תשימו חומץ על תמיסת סודה קאוסטית שהתיזה על העור או העיניים. חומץ מנטרל סודה קאוסטית אבל יוצר תגובת חום קיצונית במהלך תהליך זה, ויגרום נזק גדול יותר לעור או לעיניים שלך.

כלים:

  1. מדדו את כל חומרי הגלם בצורה מדוייקת גרמים ולא לפי נפח
  2. השתמשו רק בכלים עמידים לחום לאורך זמן, החומר הכי מומלץ לשימוש הוא נירוסטה. לא מומלץ להשתמש במיכל זכוכית, אפילו כזו שידועה כעמידה בחום. תמיסת הסודה הקאוסטית יכולה לחרוץ מיכלי זכוכית לאורך זמן, ולבסוף לגרום להם להתנפץ. אל תשתמשו בכלים ממתכת שלא מצויין ההרכב שלה.
  3. השתמשו בפלסטיק עמיד בפני כימיקלים וחום כגון מיכלי אחסון מזון, כדים מפלסטיק או מיכלים לערבוב צבע מחנות לחומרי בניין עם קוד פלסטיק #5 בתחתית.

בשום מקרה אין להשתמש בכלים העשויים אלומיניום!!!! אלומיניום יוצר ריאקציה כימית של חום גבוה מאוד ולאורך זמן במגע עם סודה קאוסטית.

במידה ונעשה שימוש בכלי אלומיניום יש לשטוף היטב את הכלי במים. אין להשתמש בחומץ כדי לנטרל את הסודה הקאוסטית.

מוזמנים להדפיס ולשתף את המאמר בקרב חברים סבונאים.

כתיבת תגובה